Újdonságok, projektek
 

Online domain regisztráció
 

A C3 Alapítvány - az Internet Szolgálatók Tanácsa tagjaként - online domain regisztrációs és name szerver szolgáltatást indított. A domain igénylés, a name szerverek beállítása és konfigurálása és a fizetés is online történik. A folyamat során részletes online segítséget nyújtunk, de ha mégis elakadna, akkor emailben kérdezhet. Reméljük szolgáltatásainkkal sikerül betölteni azt az űrt, ami a magyar domain regisztráció területén az on-line, gyors és megbízható szolgáltatások hiányát jelentette. 


Freemail fejlesztések
 

A MATÁVnet szolgáltatásaként üzemelő Freemail rendszer újabb jelentős fejlesztéseken esett át: aláírás, forráskód megjelenítés, a feladó e-mail címe egy kattintással felvehető a címlistába, a levélolvasó és a mappalista felnagyítható lett, kilépéskor a kuka kiüríthető, jelszóemlékeztető, felfüggesztés, APOP, spam elleni védelem. A freemail szerverek jelenleg 350 000 postafiókot szolgálnak ki. 
(2000 július) 

 Freemail - egyre biztonságosabb, egyre kényelmesebb


NetMédia IKTA pályázat
 



A C3 Alapítvány kezdeményezésére az ELTE ITK és az MTA Sztaki ASZI Elosztott rendszerek Osztálya együttműködésével létrehozott konzorcium sikeresen indult az Oktatási Minisztérium IKTA-3 "NAGYSEBESSÉGŰ INTERNET PROGRAM (NI-2000)" pályázatán. A projekt célja a nagysávszélességű hálózatok IP multicast lehetőségeinek kipróbálása, az egyes  hálózatok multicast rendszerű összekapcsolása, a valós idejű és on-demand rendszerű video és audio streaming technológiák kutatása, elterjedésük segítése. A résztvevők a projekt eredményeiről folyamatosan beszámolnak majd és szándékaink szerint az eredmények a szélessávú eléréssel rendelkezők számára hozzáférhetőek lesznek online.

WAP fejlesztések
 

A MATÁVnet szolgáltatásaként üzemelő Freemail levelezőrendszerhez a C3 csapata WAP (Wireless Application Protocol) felületet készített a mobil felhasználók számára.

A C3 WAP oldala: http://wap.c3.hu 
A fejlesztésekről itt olvashat részletesebben.
 

 
 
A WAP fejlesztéseket a Nokia Magyarország 7110-es kölcsönkészülékekkel támogatta. Köszönjük segítségüket.

Matáv multimédia show
A C3 a Matáv multimédia üzletág felkérésére részt vett az új technológiákat és alkalmazásokat bemutató show-n:
  • Virtuális stúdió demo
    (a műsorvezető különböző virtuális terekben megjelenve vezeti műsorát)
  • MPEG1 video átvitel IP hálózaton
    (a helyi és a távoli közönség élőben nézhette a show-t számítógépeiken) 
  • Virtuális híradó
    (a nézők kiválasztják a témaköröket és azonnal nézhetik a testreszabott hírösszeállítást)
Az SGI MediaBase médiaszervert - mely MPEG1 és Realvideo G2 streameket szolgáltatott - a Silicon Graphics Magyarország bocsájtotta rendelkezésünkre. Az Origin 200 szerver élőben 1 Mbps-el közvetített multicastolva a LAN klienseknek és unicastolva a távoli helyszínre (2 Mbps-es bérelt WAN vonalon keresztül).

Freemail és dial-up pályázati hírek
 
A 1999 júliusi MATÁVnet általi átvétel óta is folyamatosan fejlődik a Freemail szolgáltatás, melyet továbbra is a C3 munkatársai üzemeltetnek, fejlesztenek. 2000 január 20-án elérte a felhasználók száma a 250 000-et. Januártól a Matáv országos behívóhálózatán keresztül, több ezer modemen is elérhető a rendszer helyi telefontarifáért, Internet előfizetés nélkül.
 
   


 

      A Soros Alapítvány 1996 óta többször meghírdetett és meghosszabbított dial-up hozzáférési pályázatai 1999 december 31-el végleg lejártak. A felhasználók postafiókjukat és a C3 szerverén elhelyezett weblapjaikat továbbra is használhatják, csak a modemes hozzáférés lehetősége szűnt meg. Természetesen lehetőség van átirányításra is, ezt a help@c3.hu címen kérhetik.

A C3 önálló alapítvánnyá alakult  

Hosszas procedúra után a Fővárosi Bíróságon 1999 októberben bejegyzésre került a C3 Alapítvány. Az elmúlt 3 év eredményei nyomán a C3 a jövőben a Soros Alapítványtól szervezetileg függetlenül fog működni, ahogy azt 1996-ban az induláskor terveztük.  Az új közhasznú alapítványt a Soros Alapítvány és a Matáv Rt. hozta létre és támogatja hosszútávon, s több cég jelezte együttműködési és támogatási szándékát. Az átalakulással szükségessé vált, hogy több lábra álljunk és résztvegyünk nemzetközi, EU és hazai pályázatokon, programokban kutatási-fejlesztési és művészeti területeken. Célunk, hogy a non-profit működés fenntartása mellett piaci partnerekkel is együttműködve folytassuk a munkánkat és egyre több és érdekesebb projektben tudjunk résztvenni. (Sajtótájékoztató)


Akamai Freeflow szerverek a C3-ban 

Eredetileg a Netaid humanitárius koncertsorozatra érkeztek a C3-ba az Akamai cég nagykapacitású tartalomelosztó szerverei, melyek segítségével számos nagy webhely letöltése felgyorsul. Többek között a CNN, Apple, Yahoo, GO NetworkThe New York Times, Discovery Channel oldalainak multimédia tartalmát - mely körülbelül méretük 70%-a - közvetlenül a C3-ból kapják ezentúl a magyar Internet felhasználók az Akamai Freeflow technológiája segítségével. A szerverek egy hopnyi távolságra vannak a BIX-től a C3 ATM alapú 10 Mbps-es kapcsolatán keresztül.


Mindsweeper virtuális játék és party

A Rotterdami, Linzi és Budapesti csapatok nagysávszélességű összeköttetéseken keresztül harcolnak a zászló megszerzésért, mely a virtuális térben a videó- és hang- sugárzás jogát - a sávszélességet - jelenti.

                  


search.c3.hu

Elkészült az új keresőszerver, mely a c3.hu domain alatt található valamennyi webes tartalmat indexeli. Az önálló szerver FreeBSD operációs rendszerrel és ht://Dig keresőszoftverrel minden éjjel frissíti a teljes szöveges indexet. Egyszerű és összetett keresőfelületek között lehet választani, mindkettőhöz részletes online segítség készült.


WebTerminál

A C3 kifejlesztetta a kültéri WebTerminál prototípusait: erős rozsdamentes acélból készült, érintőképenyővel, összetörhetetlen billentyűzettel és egy speciális böngészőfelülettel láttuk el. Jelenleg 5 terminál üzemel Budapesten, s ezek a Matáv Rt.-vel közös kísérlet jegyében nagysávszélességű ADSL vonalakkal csatlakoznak a hálózatra. A fejlesztés tapasztalatait és a továbblépés lehetőségeit egy tanulmányban foglaltuk össze.

                           


Hálózati térkép  Bump into each other  Az Encart hálózat  av.c3.hu  ftp.c3.hu  news.c3.hu

Utolsó frissítés: 2000.08.26, készítette: Tüdős András, C3 technikai igazgató