WAP fejlesztések a C3 Alapítványnál

WAP interfész a freemail ingyenes levelezőszolgáltatáshoz


A C3 Alapítvány kutatási-fejlesztési tevékenységei között kiemelt szerepet kapnak a közcélú Internet alkalmazások, az új technológiák. Ezek egyike a mobil kommunikáció lehetőségeinek kutatása, a mobil eszközökhöz hasznos alkalmazások kifejlesztése.

A WAP protokoll

A WAP ( Wireless Application Protocoll) a mobil Internet elérés, alkalmazások szabványa. Jelenleg az 1.1-es verzióját használják az eszközök és a kiszolgáló berendezések. A WAP böngésző a mobiltelefonon fut, s pont-pont dial-up vagy SMS kapcsolaton keresztül kommunikál egy ún. WAP átjáróval, mely a telefon és az Internet között közvetít. Az WAP tartalmat hagyományos webszerverek szolgáltatják a WML (Wireless Markup Language) lapleírónyelv segítségével. Természetesen a WAP-os tartalomszolgáltatás lehetőségei nagyon behatároltak a miniatűr kijelző, az egyirányú pozícionálás és a monokróm kép miatt, de még így is számos rendkívül hasznos funkció megvalósítható. A WAP szolgáltatás igénybevételéhez a WAP átjárót Magyarországon a GSM szolgáltatók biztosítják, míg a tartalomszolgáltatásra megfelelő konfigurálással bármely webszerver alkalmas. A magyar ékezetek helyes megjelenítését az UTF-8 kódolás valósítja meg, sajnos ennek kezelése az egyes átjárókon nem egységes.

WAP alkalmazási lehetőségek

A mobil kommunikáció teljesen új terület és szinte végtelen a hasznos lehetőségek száma. Természetesen csakis a naprakész, azonnal elérhető információkat szolgáltató tartalom érdekes az utcán vagy utazás közben böngészőnek. Ilyenek a legfrissebb hírek, az időjárás, a tőzsdei információk vagy az e-mail elérés. A C3 számos ötlettel és alkalmazással igyekszik a közeljövőben a WAP terjedését elősegíteni, s nyitottak vagyunk az együttműködésre más információ- és tartalomszolgáltatókkal.

A freemail WAP felülete: http://wap.freemail.hu

Az első WAP fejlesztésünk az 1997-ben a C3 által útjára indított és 1999 közepe óta a MATÁVnet szolgáltatásaként üzemelő freemail ingyenes levelezőrendszer WAP felülete. A mobiltelefonon az írásos üzenetváltást mindezidáig az SMS (Short Message Services) jelentette és nem volt lehetőség a hagyományos e-mail elérésre. A WAP lehetővé tette, hogy egy - a kis képernyőre és a mobil felhasználóra szabott - felületen megvalósítsuk a teljes e-mail klienst, azaz lehetőség van a levelek olvasására, írására, sőt ugyanúgy elérhetjük a mappákat és a címjegyzéket. Különleges szolgáltatásként lehetőség van az egyklikkes belépésre is, azaz a telefon memóriájában eltárolhatunk egy könyvjelzőt, mely tartalmazza a belépési adatainkat, így hosszas név és jelszópötyögés helyett azonnal hozzáférhetünk a levelekhez.

 Köszönjük a Nokia Magyarország segítségét.

Készült: 2000.03.20 - Fernezelyi Márton, Tüdős András